LiTHe kod En programmeringsförening för alla

NCPC

Information in English will be available soon, some questions maybe answered in last years information: NCPC 2017.

ACM logo

Lördagen den 6 oktober kl. 10-17 kommer den 22:a upplagan av Svenskt Mästerskap i Programmering att hållas. Programmerings-SM är en programmeringstävling öppen för alla men främst riktad till studenter. Tävlingen är en del av Nordic Collegiate Programming Contest. Tävlingen är distribuerad och går samtidigt i Karlstad, Linköping, Luleå, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala. För mer information om tävlingen se NCPC 2018-sidan.

Ericsson logo Ida Infront logo Opera logo Sectra logo

Registeringen är öppen till 3:e oktober här!

Programmerings-SM är en lagtävling. Ett lag består av 3 personer och en dator (tillhandahålles av arrangörerna). Varje lag får 8-12 kluriga problem som de ska lösa så snabbt som möjligt. Det lag som löst flest uppgifter efter 5 timmar vinner. Om flera lag löser lika många uppgifter vinner det lag som har minst sammanlagd tid.

Första pris är evinnerlig ära. Lag bestående av studenter deltar dessutom i ACMs International Collegiate Programming Contest. En bra placering ger möjlighet att åka till regionsfinalen (NWERC), som i år går i Eindhoven, Nederländerna. Dit skickar universitet i hela nordvästra Europa sina bästa lag. Från regionsfinalen går minst ett lag vidare till världsfinalen i Peking, Kina.

Sverige har en väldigt fin tradition av att placera sig bra både i regionsfinalen och i världsfinalen. I världsfinalen har Sverige representerats av lag från Linköping, Lund, Stockholm och Umeå. Sveriges bästa placering har KTH som 2004 kom 2:a.

Har du frågor kontakta LiTHe kod på ncpc@lithekod.se.

Lokal Information för Linköping

Sista-minuten ändringar av informationen kan uppstå, då kommer det uppdateras här så se till att titta här igen så sent som möjligt innan tävlingen

Utrustning

  • Linux-Mint
  • GNU CC/C++ 4.8.4
  • JDK 1.7.0_79
  • Python 2.7.6
  • Python 3.4.0
  • C#, Go och Objective-C stöds inte
  • Inga Windows-datorer tillhandahålls
  • Vi kommer att använda Kattis för att rapportera in lösningar. För att förbereda er bör ni titta på dokumentationen

Tävlingslokal

TBD (IDA datorsal i B-huset)

Schema lördag 6 oktober 2018 (OBS: preliminärt!)

Aktivitet Tid
Introduktion samt presentation från sponsorer i Ada Lovelace (f.d. Visionen) - KOM I TID 10.00
Datortest (lagen får bekanta sig med datorutrustningen) 10.45
Tävlingsstart 11.00
Tävlingen slut 16.00
Eftersnack och offentliggörande av resultatet i Ada Lovelace (f.d. Visionen) 16.30

Exempeluppgifter

Ett bra sätt att öva inför tävlingen, och för att testa hur bra man är, är att försöka lösa gamla uppgifter. På nätet finns stor samlingar med uppgifter. För lite enklare uppgifter se sidorna för tidigare SM-tävlingar nedan.

  • Europeiska ACMs arkiv. Innehåller många tidigare problem som använts i ACMs tävlingar.
  • Valladolid: en problemsamling som dessutom erbjuder on-line rättning av uppgifter.

Det finns även ett häfte med tekniker och algoritmer som är vanligt förekommande i algoritmisk problemlösning. Den vänder sig dock inte nybörjare direkt men det är ändå läsvärt.

Historik

Tävlingen skapades 1991 av Roy Andersson vid institutionen för datavetenskap vid Lunds universitet, och kallades då datavetenskaps programmeringstävling. Sedan 1996 är tävlingen “SVENSKT MÄSTERSKAP inom ACM International Collegiate Programming Contest”. ACM:s tävling är en världsomspännande tävling med uttagningstävlingar över hela världen inför världsfinalen. Även om tävlingen är ett svenskt mästerskap skall den fortfarande först och främst ses som ett inte alltför allvarsbetonat, men uppiggande, inslag knutet till datalogiundervisningen vid arrangörsinstitutionerna.

År 2000 anslöt sig även Linköping som lokalarrangör. Luleå har till och från också varit lokalarrangör. Vi hoppas att kunna utöka antalet lokalarrangörer för att göra tävlingen mer tillgänglig för fler studenter i Sverige. Från 2005 blev Programmerings-SM en integrerad del av Nordic Collegiate Programming Contest. Från och med 2007 har tävlingen varit öppen för alla, inte bara universitetsstuderande.

Länkar

IDA Mästerskap i Programmering

Missa inte IDAs mästerskap i programmering och algoritmer som pågår hela höstterminen. Tävlingen är perfekt träning för dig som vill öva inför SM.